Danas smo i na ovom serveru mod_php zamjenili sa suPHP-om (suphp.org). Riječ je o alatu pomoću kojeg je pokretanje PHP skripti odnosno vlasništvo nad datotekama moguće imati pod vlastitim (user) dozvolama (permission na datotekama).

Jedna od osnovnih razlika je u tome da se u mod_php slučaju PHP skripte izvršavaju pod nobody userom, a u suPHP slučaju se izvršavaju pod ftpuserom - za svaki account na serveru posebno pod njegovim ftpuserom. U tom slučaju PHP skripta ima iste ovlasti kao i FTP user, npr. datoteka uploadana preko PHP skripte je od ftpuser:ftpuser a ne od nobody:nobody.

Razlike:

777 dozvole
Sada više nije potrebno stavljati dozvole 777 nad datoteke i direktorije, već je dovoljno 755 - skripte će raditi čak i ako je u uputama za instalaciju pisalo da moraju biti dozvole na 755. Sve sadašnje dozvole koje su na 777 vratite na 755.

.htaccess
Više nije moguće upravljati custom php.ini postavkama putem .htaccess datoteke.
Ako koristite .htaccess s php_ value_unosima dobivati ćete internal server 500 error prilikom pristupanja skriptama. To je zato jer PHP više ne radi kao apache modul i apache više ne može koristiti te direktive. Trebate ih maknuti (zakomentirati) te ih možete staviti u php.ini datoteku.

 

 

 



Tuesday, April 12, 2011

« Nazad